LinkedIn Twitter YouTube Facebook Search

Beach House

ProjectsResidential

About the Project

The central outer courtyard was also an essential feature of the design, creating a series of additional outdoor rooms, protected from the prevailing winds. This is an essential, often overlooked,  feature for houses on the beach in Plettenberg Bay.

The bar area, created by the upturned canoe, benefits from framed views to the Tsitsikama Mountains,  as does the main indoor living room, whilst the dining room, furnished with a glass table on ancient bog wood pedestals enjoys a framed view to the famous Robberg Point.

The central atrium and seating area face directly out to sea, while the study faces Robberg. In a similar way, the bedrooms upstairs each benefit from their own view and character, all accessed from the central gallery.

The resultant plan form was actually fairly compact and the staff accommodation was located at a quasi-basement level, which was actually at ground level due to the natural ground levels. Garaging was adjacent.